≡ MENY
GLESBYGDN

För elva år sedan möttes fem vänner från Arvidsjaur för att lyfta sina instrument en första gång. De samlades yrvakna i replokalen och började spela, skriva och skapa. De kanaliserade en kultur på den egna dialekten bondskan. Där och då lade de grunden för sin musikaliska revolution och någonting vackert var på väg att hända!

En ihärdig tid av arbete och musikaliskt utforskande väntade gruppen som visade sig ha en outtröttlig skaparglöd och magisk känsla för text och tonsättning. Vi har glesbygd’n att tacka för grundandet av den norrländska vemodsreggaen och klagosånger som är nakna in till ben och märg. De äldre verken omfamnar frågor som uranprospektering, välfärdsmissbruk, huvudlös miljöpanik och utanförskap. De tar oss med på avgrundsdjupa resor bland svävande och ekande ljudlandskap men kommer plötsligt att försvinna.

Det blir en treårig semester som för både publik och lyssnare tycks vara näst intill outhärdligt omöjlig och ekande smärtsam. Den oro som orsakas av deras frånvaro faller någonstans i glömska och när en tredje vinter lider mot sitt slut dyker de plötsligt upp igen! De är åter tillbaka och återigen aktuella. Nu med sin senaste EP ”En Smak Av Tjära, Blod & Sprit”.

Med glöden ur denna nytändning sätter de ord på den nedbrutna humaniteten och apati som verkar gro alltmer i folket. De kliver med bestämda steg rätt ner i en mylla av norrbottniskt jämmer och elände. Med humor och en djup seriositet gör dem det som de gör allra bäst och till sommaren får vi än en gång dansa oss svettiga till musik från ett kärt Arvidsjaur.

Glesbygd’n gör sig bra i alla möjliga och omöjliga avkrokar i vårt avlånga land och inte minst i vår älskade tallskog på Öland Roots!