≡ MENY

NY SOUNDSYSTEM-SCEN TILL ÖLAND ROOTS

En viktig del av reggaens historia är dess soundsystemkultur. I sommar har vi en helt ny scen uppbyggd av ljud från Deng Deng Hi-Fi. Tunga sessions med inga mindre än Deng Deng Hi-Fi ft. Dan I Locks, King Ital & Rootsteppaz, Soom T (SCOT/UK) ft. JSTAR, Jah Massive featuring Dan Corn, Shiloh Ites och sist men inte minst I Grade Dub från Virgin Islands! Öland Roots 2017 är ett måste!DENG DENG HIFI FT. DAN I LOCKS, KING ITAL & ROOTSTEPPAZ
Det har gått 11 år sedan DENG DENG HiFi gjorde sin första insats i Malmö och därefter har det bara gått stadigt framåt med en växande publik, växande soundsystem och en växande katalog på egna skivbolaget Deng Deng Music. Bestående av en kärna av tre dedikerade men ändå olika personligheter (Dan I Locks, Chris Michael & Junior Roots) har gjort att DENG DENG HiFi fått en viss musikalisk bredd som många andra annars kan gå miste om i dub-djungeln.

Deng Deng kommer med sitt egna ljudsystem till Öland Roots, specialbyggt för de djupa basgångarna i reggaen. Musiken är främst roots, dub & steppers, från 60-tal till det senaste från 2017, men även ska, rocksteady och digital dancehall. Både vinyler och dubplates. Alltid medveten musik. Ingen slackness, våldsglorifierande eller kvinnoförnedrande musik. Och framfört med Deng Deng's stil och som sig bör, på det egna ljudsystemet.

Singjay-sångaren Dan I Locks har vid sidan av DENG DENG HiFi gjort sig en karriär med 30+ vinylsläpp och hunnit sjunga för flera internationella producenter, soundsystems och festivaler.
De senaste åren har han främst jobbat med Ashanti Selah, son till den legendariske Aba Shanti.
2015 släpptes "Stop & Search” på det egna bolaget Deng Deng Music och låten uppmärksammades bl.a. på P3. De uppföljande släppen från Dan I Locks & Ashanti har fått stor uppmärksamhet på den internationella dubscenen och spelats av de största sounden som Jah Shaka, Aba Shanti-I  och King Shiloh.

King Ital är en av grundarna av Cultivators Soundsystem från Göteborg men han är även känd på soundsystemscenen som singjay-sångare och har hållt micken med flera sounds i Sverige och Europa. Som inofficiell medlem uppträder King Ital ofta med DengDeng och har även släppt låtar tillsammans med Dan I Locks. King Ital är aktuell med ett nytt släpp från svenska EKSS, influerat av det digitala 80-tals soundet. Kolla in den nya "Want us to be" och den tidigare "What a joy".

Rootsteppaz är ett sound system baserat i Skåne och har spridit reggae och dess budskap genom sina högtalare sedan 2007. Budskapet är fred, kärlek och enighet. Musiken de spelar är roots och steppers från sena 70-talet till mitten av 90-talet, men även mycket annan reggae. De har främst inspirerats av soundsystemscenen i England. Aba-Shanti-I, Jah Shaka, Chanel One och Jah Tubbys för att nämna några.
Ni som har hört Rootsteppaz sound system spela vet att de är ett av Sveriges bästa och högst rankade sound!


JAH MASSIVE FT. DAN CORN

Jah Massive sound system grundades 2004 av Robin och Ahmed. Kort där efter joinade Marcus och Isak soundet. De producerar sin egen musik och har jobbat med artister som Linval Thompson, Color Red, Errol Dunkly, och Anthony Q med flera.

Under åren har de gjort släpp på olika labels som tex. MadMac, Dread Ises, Saint Francis med flera. Idag är de ett av Sveriges största sound systems som spelat runt 36 spelningar utomlands i länder som England, Frankrike, Jamaica, Spanien och Italien.

2017 ser ut som ett lovade år för Jah Massive med massa bra vibrationer och möten och på Öland Roots ser ni dom tillsammans med sångaren Dan Corn.

SHILOH ITES
Iyah One började sin musikaliska resa i London i början av 90 talet när han reste runt och besökte olika studios och producenter i syftet att skapa länkar och hämta hem skivor för distribution. Uk roots genren var obekant i Sverige och den fanns inte i skivbutikerna. Flera av de större butikerna skrattade och kallade den för ”Atari musik” eller ”dataspels reggae”. Iyah One är en av Uk roots pionjärerna i Sverige och försedde både skivbutiker och vänner med många av de tidiga Uk roots släppen.
 
Samtidigt som distributionen ökade, ökade intresset för att bygga egna rythmer och släppa egen musik. Iyah One, startade Shiloh Ites labeln och började tidigt att producera dub plates och produktioner för King Shiloh sound system (NL). King Shiloh spred den vidare i Europa och spelas nu av soundsystems runt om Europa. I mitten av 2000 talet kom det första släppet på den egna Shiloh Ites labeln. 2006 släpptes 12”an Throw down your arms med den Jamaikanska sångaren Willi Williams vilket ledde till en större erkännande och ett större namn i Europa. Iyah One har alltid strävat efter att vara originell, ha sitt eget ljud och spela in med artister som inte släpps på många andra labels.
 
20 år senare, efter att turnerat i Japan och spelat på flertalet festivaler och klubbar runt om i Europa gör Shiloh Ites nu en av få spelningar i Sverige. Iyah One kommer laddad med dubplates, produktioner och vibes, och lovar en kväll full av roots, dub och meditation"


I GRADE DUB (VI)
I Grade Dub är ett live dub soundsystem från St Croix på Virgin Islands. Tippy I som driver soundet är både dj och producent och livemixar sin stora katalog av produktioner och riddims. 2001 startade han I Grade Records och jobbar med artister som Akae Beka (Midnite), Pressure Dezarie och Lutan Fyah. ”I Grade Dub brings the heavyweight word, sound and power to the forefront of the dub experience”