≡ MENY
Praktisk info

Åldersgränser på festivalen
Från och med det år du fyller 16 får du gå på festivalen. Om du är yngre kommer du endast in i målsmans sällskap. Om du är under 12 år eller över 60 år kommer du in gratis på festivalen.

Matförsäljningen
Under festivalen har vi en rad olika matställen, både inne på scenområdet och på campingen. Du kommer att kunna köpa mat från och med onsdag kväll till söndag förmiddag. Utbudet är varierat och en måltid kostar mellan 60 och 100 kr beroende på aktör och rätt. Det kommer vara flera externa matförsäljare med fantastisk mat. Utöver detta har festivalen en egen servering i form av en Ogräs Bar & Restaurang, pizzeria, frukost och café. Öland Roots har tagit ett utökat grepp kring festivalens klimatpåverkan. Ett led i detta är att vi sedan 2009 bara serverat vegetarisk mat. 2016 tags ett nytt viktigt steg som innebär att all mat som serveras är vegansk och våra egna matstånd är KRAV-certifierade. Målet är att minska festivalens samlade utsläpp av växthusgaser. Läs mer här >>

Ogräs Bar & Restaurang
Vår unika bar och restaurang kommer även öppnas upp i år. Högsta KRAV-certifiering och egenodlade grödor.En upplevelse utöver det vanliga. Inne på scenområdet kommer det att finnas ett öltält, 18 år och legitimation är det som gäller där. Vi tar kort i öltältet. Du får inte ta med dig egen alkohol in på scenområdet.

Betala med kort, swish och kontanter
Du kommer kunna betala med kort i alla våra försäljningsställen, många av dem kommer även ta betalt med swish. Du behöver alltså inte ta med dig massa av kontanter.

Våra grannar

Vi är alla på besök i Sandbergen, så respektera och stör inte våra grannar - både människor, djur och natur. Husen och tomterna tillhör inte festivalen, var därför rädda om dem och visa respekt som besökare. Njut av den vackra stranden, men ta hand om den! Vi eldar inte på stranden och  vi slänger inte heller skräp varken på marken eller i vattnet. Ta istället med det och släng i utställda sopkärl.

Mobilladdning & Värdehantering

På scenområdet har vi en mobilladdning och en värdehantering. Dessa har öppet samma tider som scenområdet. Torsdag 14.00 till 03.00 och på fredag och lördag mellan 10.00 - 03.00.

Husdjur på festivalen
Det är inte tillåtet att ta med sig husdjur till festivalen, varken in på scenområdet eller in på campingen.

Tillgänglighet
Eftersom vi är på en äng, i en skog, vid ett hav, är tillgängligheten begränsad på några punkter. Inne på scenområdet är det inga problem att ta sig fram med hjälpmedel eller ledsagning. Samma sak gäller campingens brandvägar, kan dock vara en del rötter på ett par ställen då den är i en tallskog. Enda möjligheten att komma ned till stranden är via en 90 centimeter bred trapp på 30 till cirka 40 trappsteg. I anslutning till övriga toaletter kommer vi ha handikappstoalett. I direkt anslutning till festivalområdet finns handikappsparkering. För att få stå där krävs utfärdat handikappstillstånd. Öland Roots står för entrén åt en ledsagare eller personlig assistent, kom ihåg att denne måste checkas in samtidigt som biljetten löses in. För frågor mala info@olandroots.com

Utsmyckning och installationer
Festivalen är inget utan dess inramning. Ända sedan starten har utsmyckningen hjälpt till att skapa festivalens känsla! Till sommarens festival är det tre huvudsakliga aktörer som är med och skapar festivalens utmsyckning med syfte att förstärka festivalupplevelsen. 

Graffiti
Tillsammans med Highlights radar vi upp ett gäng mäktiga namn som kommer till Öland i sommar för att förgylla viben! På Öland Roots i sommar ser du målningar av DART, ROXES, HEINZ, UNIR1, BWOIE, BIKT, GEIST och GI.

Ölands Folkhögskola
2014 påbörjades detta unika samarbete. 2015 växer det och i sommar har vi 10 konstnärselever från Ölands Folkhögskola som ställer ut på festivalens campingområde! Stolt välkomnar vi dig för att beskåda, upplev och delta i verken!

Capellagården
Den världskända skolan i Vickleby på Öland skapar ett inspirerande pärlband av aktiviteter och installationer i festivalens Bazaarområde. Här finns det en rad prov-på-aktiviteter som du absolut inte vill missa. Läs mer om hållpunkterna i vårt spelschema! 

Miljö & Hållbarhet
På Öland Roots är det kärlek och respekt till allt och alla runt om oss som gäller. Ett miljö- och hållbarhetsarbete på festivalen har därför utvecklats för att vi så mycket som möjligt ska ta ansvar för festivalen som vi skapar samt att ha en så liten miljöpåverkan som möjligt.

Det vi på Öland Roots gör är att:
- Sortera alla sopor på festivalen. Det som sorteras är plast, well-papp, pant, glas, brännbart, metall, kompost och farligt avfall.
- Endast servera vegetarisk och vegansk mat på festivalen.
- Inte slänga oöppnad och oanvänd mat - vi har ett dumpstringsbord vid sorteringsstationen där mat som ej förtjänar att slängas hamnar där alla är välkomna att ta vad de vill ha.
- Använda komposterbara engångsartiklar av majsstärkelse. Dessa engångsartiklar är tallrikarna, muggarna och besticken som används under festivalen.
- Ser till att kvarlämnade tält efter festivalen återanvändas i största möjliga mån.

Ett annat viktigt fokus i vårt miljö- och hållbarhetsarbete är att påverka andra runt om oss att  även ta ansvar för sin miljöpåverkan samt att hjälpa oss i vårat arbete för en bättre miljö runt om oss.

Det du som besökare kan göra är att:
- Sortera dina sopor och slänga dem i rätt kärl.
- Samåka, ta tåget, cykla eller hoppa på en buss till och från festivalen.
- Släng inte mat som inte förtjänar att slängas - ge det till en vän istället eller ta det till vårt dumpstringsbord vid sorteringsstationen.
- Lämna in sorterade säckar till stationen - så får du tillbaka depositionen som tack!
- Elda endast på angivna eldstäder
- Släng inte annat än toapapper i våra toaletter. Använd våra behållare för skräp till allt annat.