Öland Roots

TVÅ VECKOR ÖLAND ROOTS - 14-26 JULI 2021

Osäkerhet och ständigt nya förutsättningar gör att Öland Roots tänker helt nytt. I sommar satsar föreningen på utspridda konsertkvällar, livestreaming och smittsäkerhet. 

Öland Roots testar någonting nytt; under två helger i juli samlas artister på Sandbergens festplats för att äntligen få stå på scen igen. Artister och publik har svårt att mötas nu när möjliga mötesplatser har belagts med näringsförbud och Öland Roots vill använda sin stora och luftiga festplats på Öland för att skapa trygga och smittsäkra mötesplatser. En plats för att ta del av musik, konst och andra kulturella framträdanden. 

Att planera och genomföra ett arrangemang under en pågående pandemi är ett omfattande arbete som är svårt att klara av på enbart ideella krafter. Med stöd av statens kulturråd valde föreningen att anställa två personer vars uppdrag är att samordna och ge bästa möjliga förutsättningar för ett smittsäkert arrangemang med start sommaren 2021.

Idag känner alla till att saker ändras från dag till dag och nya restriktioner måste följas. Detta gör att föreningen arbetar med en stor palett av möjligheter. Konserterna är anpassade så att de kommer att bli av oavsett om dem blir streamade eller inför stående eller sittande publik. Föreningen jobbar med att få hålla den unika växtbaserade restaurangen “Ogräs” öppen under två veckor. Men också för att kunna engagera konstnärer för att återigen förvandla vår glänta och tallskog till en gigantiskt konstutställning. På festplatsen på Öland finns möjlighet att samla små grupper med en tallängds avstånd till varandra för yoga, dans, målning, workshops och föreläsningar. 

Det var otroligt tungt tidigare i år när våra vänner på Urkult fick ställa in årets festival. Nu ser vi hur Sweden Rock, Statement Festival, Storsjöyran m.fl. också tvingas ställa in vilket är ett hårt slag för kulturen. Öland Roots kommer att satsa alla sina kottar på att skapa ett arrangemang som kommer att bli av oavsett om noll, åtta, femtio eller hundratusen personer kan samlas. Kommer sommaren bjuda på en möjlighet att mötas i solnedgången bland tallarna eller kommer Öland Roots skapa Sveriges mysigaste livestreamade evenemang? Ingen vet idag...

...men är det något vi vet så är det att i just den solnedgången bland tallarna i Sandbergen som någonting skapas. Något som så många av oss har upplevt, modet att ändra saker, testa nya vägar och våga ta steget in i det okända.